Trwa wczytywanie strony. Proszę czekać...
Piątek, 26 kwietnia. Imieniny: Marii, Marzeny, Ryszarda
25/01/2021 - 18:10

Forum Ekonomiczne i Krynica-Zdrój: oto oświadczenie Instytutu Studiów Wschodnich

Po niepowodzeniu poprzednich rozmów, Krynica-Zdrój przedstawiła organizatorowi Forum Ekonomicznego kolejną ofertę. Co zawierała i jak na nią zareagował Instytut Studiów Wschodnich? Oto treść oficjalnego oświadczenia ISW w tej sprawie. AKTUALIZACJA

Forum Ekonomiczne
Zobacz też: Karpacz wyprzedza Krynicę w wyścigu po Forum Ekonomiczne

"W związku z trwającym postępowaniem, mającym na celu wybór partnerów, z którymi Instytut Studiów Wschodnich podejmie długofalową współpracę przy organizacji Forum Ekonomicznego, informujemy, że w dniu 19 stycznia 2021 r. Instytut otrzymał od Marszałka Województwa Małopolskiego materiał uzupełniający do uprzednio przesłanej oferty, zawierający nową propozycję Burmistrza Miasta i Gminy Uzdrowiskowej Krynica-Zdrój oraz Prezesa Zarządu Uzdrowiska Krynica Żegiestów SA, dotyczący lokalizacji obiektów konferencyjnych Forum Ekonomicznego.

Pomimo zaawansowanego etapu prac formalnych, ze względu na długoletnią współpracę z Krynicą Zdrój, organizatorzy dogłębnie przeanalizowali zaproponowane warunki. Przedstawiona propozycja po raz kolejny nie spełniła podstawowych wymogów określonych przez organizatora w „Ofercie współpracy długofalowej przy organizacji Forum Ekonomicznego”.

Oferta ta zakłada bowiem organizację części obrad w budynku i na dziedzińcu Starych Łazienek Mineralnych, to jest obiekcie, który nie dysponuje salami konferencyjnymi, którego modernizacja i przebudowa, z uwagi na fakt, iż stanowią one obszar historycznego układu urbanistycznego i jako takie wpisane są do rejestru zabytków będzie  procesem długim, którego rezultat końcowy jest trudny do przewidzenia.

Odrzucenie możliwości lokalizacji wszystkich  (z wyjątkiem dwóch) obiektów tymczasowych  Forum Ekonomicznego na Deptaku  Uzdrowiskowym czyli jedynej spójnej przestrzeni, która przez 29 lat była sercem Forum, i równocześnie w najpełniejszy sposób zapewniała bezpieczeństwo uczestnikom oraz gwarantowała przestrzeganie przepisów Ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych oraz Ustawy o ochronie przeciwpożarowej,  jest dla nas niezrozumiałe i doprowadzi do wycofania organizacji Forum Ekonomicznego z Krynicy."

Przeczytaj: Forum Ekonomiczne z widokiem na... las

O komentarz poprosiliśmy Zygmunta Berdychowskiego, przewodniczącego Rady Programowej Forum Ekonomicznego.

Co sprawiło, że Krynica złożyła kolejną, poprawioną ofertę?
- Przede wszystkim była to inicjatywa marszałka Województwa Małopolskiego, pana Witolda Kozłowskiego, który był bardzo zdeterminowany, żeby zachować Forum Ekonomiczne w Małopolsce - mówi Zygmunt Berdychowski. -  Niestety, ta determinacja okazała się niewystarczająca wobec stanowiska władz miasta i gminy uzdrowiskowej Krynica-Zdrój, które z niewiadomych powodów, co jeszcze raz podkreślam, odrzuciły możliwość organizacji Forum Ekonomicznego w formule, w której odbywało się od 29 lat. Poprawiona oferta, która wpłynęła do nas 19 stycznia, teoretycznie mogła doprowadzić  jeszcze do tego,  by Forum Ekonomiczne 2021 odbyło się w  Krynicy Niestety, oferta ta zakłada organizację części obrad w budynku i na dziedzińcu Starych Łazienek Mineralnych, czyli obiekcie wpisanym do rejestru zabytków, który nie ma odpowiednich sal konferencyjnych, niezwykle trudnym do modernizacji czy przebudowy. To właśnie sprawia, że w tym roku szanse są już minimalne.

Kiedy zatem można będzie wrócić do rozmów o Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdroju?
- To oczywiście zależy czy i na jaki okres zawarta zostanie nowa umowa z partnerami, którzy złożyli w tym roku lepsze oferty i uzyskali wyłączność negocjacyjną. Dopiero wtedy będzie można mówić o tym, kiedy Forum Ekonomiczne wróci do Krynicy.

Co jest tego podstawowym warunkiem?
- Nieodmiennie - możliwość zorganizowania tego wydarzenia na zwartym obszarze wokół deptaka, w obiektach gwarantujących nam możliwość zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom Forum i przeprowadzenia Forum w warunkach odpowiadających jego randze.

([email protected])

Dziękujemy za przesłanie błędu