Trwa wczytywanie strony. Proszę czekać...
Wtorek, 15 października. Imieniny: Jadwigi, Leonarda, Teresy
27/02/2018 - 12:40

Piwniczna-Zdrój/Czercz: Przedszkole będzie gotowe w 2020. Jak będzie wyglądało? [ZDJĘCIA]

Stało się. Po wielu latach wyczekiwania mieszkańcy Piwnicznej-Zdrój będą mieli nowe przedszkole i żłobek. Zgodnie z nadziejami samorządowców gminie udało się otrzymać dofinansowanie, które pozwoli na realizacje tego projektu na działce po Ośrodku Wypoczynkowym „Czercz”.

W sumie inwestycja kosztować ok. 13 mln z czego samorząd wyłoży jedynie 3,2 miliona, bo resztę, czyli 9,8 mln udało się pozyskać w ramach funduszy na rewitalizację małopolskich miejscowości.

Wiadomo już też dokładnie, ile dzieci będzie mogło korzystać z opieki w tym miejscu. Docelowo gmina chce uruchomić siedem oddziałów przedszkolnych i jeden oddział żłobka w sumie dla 200 dzieci, czyli dla kilkudziesięciu więcej niż zakładano pierwotnie.

Zobacz też: Piwniczna-Zdrój: Piąty przetarg w końcu odmieni Czercz?

Jak informują władze gminy, obiekt został zaprojektowany przez Pracownię Projektową SP Projekt Sławomir i Malwina Podraza, jako wielooddziałowy budynek przedszkola wraz z wydzielonym żłobkiem. Budynek będzie miał dwie kondygnacje i będzie składał się z kilku brył nawiązujących do otoczenia.

W projekcie wykorzystane zostaną stojące obecnie na działce dwa budynki , które zostaną rozbudowane. Dwa pozostałe zostaną rozebrane a budynek techniczny dawnego OW „Czercz” zostanie przebudowany na magazyn i elementy placu zabaw.

Zobacz też: Piwniczna-Zdrój: Czy Czercz doczeka się przedszkola i żłobka?

Jak to będzie wyglądało w szczegółach? Zacytujmy projektantów:

Centralną częścią budynku jest hall główny / wejściowy przeznaczony dla rodziców i dzieci przedszkolnych, z którego dostępne są boksy szatniowe oddzielne dla każdego oddziału przedszkolnego oraz przestronna sala widowiskowo gimnastyczna przeznaczona do zabaw, gimnastyki, rytmiki, zajęć terapeutycznych a okazjonalnie wykorzystywana do imprez z udziałem rodziców i opiekunów dzieci. Sala ta posiada mobilną ścianę wydzielającą ją od jadalni głównej dzięki czemu funkcjonalność obydwu sal zyskuje dodatkowe możliwości funkcjonalne.

W sali przewidziano dobrą akustykę i nagłośnienie, oświetlenie, możliwość zawieszenia dekoracji (kurtyna), oraz odpowiednią wentylację. Sala posiada drugie osobne wejście z zewnątrz.

Na uwagę zawraca też kolorystyka elewacji. A jak Wam się podoba ten projekt? Kiedy gmina ogłosi przetarg na realizację przedsięwzięcia? Jak zabezpieczy wkład własny? Do sprawy wrócimy po dzisiejszej naradzie na ten temat. 

ES [email protected] Fot.: Urząd Miasta i Gminy Piwiniczna-Zdrój

Jeśli zauważyłeś błąd w tekście, zaznacz fragment z błędem i wyślij do redakcji



Dziękujemy za przesłanie błędu