Trwa wczytywanie strony. Proszę czekać...
Czwartek, 25 kwietnia. Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki
01/09/2021 - 09:25

Gorlice: Sprawdzamy oświadczenia majątkowe prezydium rady miasta

Ile zarobiło prezydium rady miasta Gorlice w poprzednim roku? Możemy się tego dowiedzieć z ich oświadczeń majątkowych. Postanowiliśmy to sprawdzić.

Zasoby pieniężne przewodniczącego rady miasta Gorlice Roberta Ryndaka wynoszą 40 000 złotych (małżeńska wspólność majątkowa). Posiada dom (110 metrów kwadratowych) wraz z działką o powierzchni 1400 metrów kwadratowych warty 400 tysięcy zł.

Zasoby wiceprzewodniczącej rady miasta Beaty Mikruty-Kawy to natomiast 15 973 zł ROR i 13 200 zł wkładu w MKZPPO w Bieczu. Z tytułu umowy o pracę w poradni psychologiczno-pedagogicznej w Gorlicach zarobiła 92 440, 54 zł. Do tego dochodzi oczywiście dieta radnego wynosząca 24 156 zł.

Posiada samochód Volkswagen golf kombi (rocznik 2010). Wiceprzewodnicząca ma także zaciągniętą pożyczkę w wysokości 32 400 zł z Międzyzakładowej Kasy Zapomogowo Pożyczkowej Pracowników Oświaty w Bieczu, w związku ze studiami córki oraz na bieżące wydatki i środki pieniężne pozostające na ROR.

Z kolei wiceprzewodniczący Ryszard Ludwin zgromadził 54 000 zł. Oprócz tego posiada 7800 akcji PGNiG na kwotę 43 212 zł. Jego dom ma 124 metry kwadratowe i  jest warty 440 000 zł. Ma też inny dom (97 metrów kwadratowych) zabudowania gospodarcze i działkę (1,41 ha) oraz gospodarstwo rolno-ogrodnicze (powierzchnia 6,29 ha) warte 1 260 000 zł.

Prowadzi działalność gospodarczą, z której osiągnął dochód 47 161,10 zł i przychód 15 638,28 zł. Na jego dochody złożyły się także: dopłata z Unii Europejskiej (4800 zł), dieta radnego (24 156 zł), dochód z gospodarstwa (16 900 zł) oraz inne środki (19 832,50 zł). Posiada samochód  KIA Sportage (rocznik 2015) warty 65 000 zł. ([email protected], fot.: MP)

Dziękujemy za przesłanie błędu