Trwa wczytywanie strony. Proszę czekać...
Niedziela, 18 sierpnia. Imieniny: Bogusława, Bronisława, Ilony
10/06/2019 - 19:55

Stary Sącz: żuraw stoi a robót nie widać? Nie widać, bo rośnie… dziura w ziemi

Ruszyła długo wyczekiwana przebudowa kamienicy pod adresem Rynek 5 w Starym Sączu, tej samej, w której mieściło się Centrum Informacji Turystycznej i popularna Galeria Pod Piątką. Tyle, że na razie zamknęli ulicę Matejki i z daleka widać żuraw a nic się nie dzieje. Nie dzieje się na zewnątrz, bo na razie trwają najtrudniejsze roboty związane z budową nowej, podziemnej części kompleksu.


Po kilku nieudanych przetargach – wszystkie oferty były za drogie dla gminy, po tym jak ostatecznie radni zgodzili się dołożyć do inwestycji dodatkowe środki - 1 mln 300 tys. zł ruszyły w końcu prace przy przebudowie kamienicy Rynek 5. W ślad za rozpoczęciem prac zamknięto ulicę Matejki, ogrodzono spory kawał terenu łącznie z dziedzińcem zabytkowego „domu na dołkach” i choć z daleka widać wielki żuraw, to poza wspornikami zamontowanymi pod balkonem kamienicy wychodzącym na dziedziniec nie widać by przez ostatnie kilka tygodni coś się tu zmieniło.

Zobacz też: Stary Sącz: wyjątkowo pechowa ta inwestycja. Dlaczego?

Spieszymy z informacją, że to tylko pozory. Dzieje się bardzo dużo, tyle, że nie od strony rynku a z tyłu budynku. Trwają bardzo trudne prace przy budowie nowej, dodatkowej części tego przyszłego kompleksu kulturalnego. Pod ziemią bowiem mają powstać nowe pomieszczenia, które z samą kamienicą mają być połączone szklanym przejściem i schodami. Burmistrz Jacek Lelek od początku nie ukrywał, że to będzie najbardziej czasochłonna i najtrudniejsza część tej ważnej dla gminy inwestycji.

Zobacz też: Stary Sącz: Galeria Pod Piątką uratowana? Radni dołożyli niemałe pieniądze

Projekt został pozytywnie zaopiniowany przez konserwatora zabytków, bo będzie łączył historię z nowoczesnością. Budynek istniejący zostanie gruntownie wyremontowany i rozbudowany o część o dwóch kondygnacjach nadziemnych i dwóch podziemnych. Kondygnacje podziemne zostaną częściowo ukryte pod płytą ogólnodostępnego placu. W części podziemnej zarówno istniejącej jak i projektowanej będzie znajdować się głównie przestrzeń wystawiennicza (galeria).
Część nadziemna w poziomie parteru będzie mieścić: hol, sale warsztatowe, informację turystyczną i pomieszczenia pomocnicze. W poziomie piętra będzie znajdować się sale warsztatowe. Poddasze będzie przeznaczone na pomieszczenia administracyjne.

ES [email protected] Fot.: ES

Jeśli zauważyłeś błąd w tekście, zaznacz fragment z błędem i wyślij do redakcji



Dziękujemy za przesłanie błędu


Sierpniowy miesięcznik "Sądeczanin"