Zero Waste czyli kuchnia łemkowska w nowej odsłonie [WIDEO]
Kuchnia łemkowska jest typową kuchnią karpacką, gdzie na tradycyjną rusińską kuchnię nałożyły się wpływy polskie, węgierskie i słowackie. Szymon Czerwiński pokazał, jak przygotować dania, kreatywnie wykorzystując produkty z krótkim terminem ważności, a także resztki jedzenia, wydające się już nie do użycia.
- Wszystkie produkty, z których dla Państwa przygotowuję degustację potraw kuchni nabyłem od gospodyń z tutejszego regionu. Nic nie przywiozłem ze sobą – mówił kucharz Szymon Czerwiński. – Kuchnia łemkowska jest bardzo prosta i tania. Mięso na stole w domu rusińskim pojawiało się dwa razy do roku, na Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia.
- Uwielbiam polskie pierogi. Te są wyjątkowo pyszne. Należy jednak potrawy degustować w spokoju, nie spiesząc się. Tylko się nimi delektować. – mówi prawnik Mohamed Hashi, z kancelarii rządu Wielkiej Brytanii, uczestnik Forum Ekonomicznego, który przyszedł na kulinarny pokaz.
- To taka kuchnia, jak u mojej babci i mamy. Rzeczywiście jest bardzo skromna, ale wyśmienita – dodaje Tatynana Vasylkivska , która przyjechała na forum z Ukrainy, ale jej rodzina ma korzenie w Krynicy. Tutaj też do dzisiaj mieszkają jej krewni.
Szymon Czerwiński jest twórcą warsztatów kulinarnych i uczestnikiem kursów w paryskich szkołach Le Cordon Bleu, Hotel Ritz Paris. Jest również pasjonatem kuchni i showmanem. Jego pokaz na Forum Ekonomicznym zgromadził wiele osób pragnących poznać tajniki kuchni łemkowskiej.
(MKA). fot. aut.