Trwa wczytywanie strony. Proszę czekać...
Wtorek, 25 września. Imieniny: Aureli, Kamila, Kleofasa
07/09/2018 - 15:30

Zero Waste czyli kuchnia łemkowska w nowej odsłonie [WIDEO]

Szymon Czerwiński, finalista V edycji MasterChefa przygotował dla gości Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju pokaz swoich niezwykłych umiejętności kulinarnych. Gotował niedrogie potrawy regionalnej kuchni łemkowskiej czyli coś z niczego. Nie zabrakło tanich jak barszcz pierogów, masła o słodkim i czosnkowym smaku czy sałatki z liści rzodkiewki.

Kuchnia łemkowska jest typową kuchnią karpacką, gdzie na tradycyjną rusińską kuchnię nałożyły się wpływy polskie, węgierskie i słowackie. Szymon Czerwiński pokazał, jak przygotować dania, kreatywnie wykorzystując produkty z krótkim terminem ważności, a także resztki jedzenia, wydające się już nie do użycia.

- Wszystkie produkty, z których dla Państwa przygotowuję degustację potraw kuchni nabyłem od gospodyń z tutejszego regionu. Nic nie przywiozłem ze sobą – mówił kucharz Szymon Czerwiński. – Kuchnia łemkowska jest bardzo prosta i tania. Mięso na stole w domu rusińskim pojawiało się dwa razy do roku, na  Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia.

- Uwielbiam polskie pierogi. Te są wyjątkowo pyszne. Należy jednak potrawy degustować w spokoju, nie spiesząc się. Tylko się nimi delektować.  – mówi prawnik Mohamed Hashi, z kancelarii rządu Wielkiej Brytanii, uczestnik Forum Ekonomicznego, który przyszedł na kulinarny pokaz.

- To taka kuchnia, jak u mojej babci i mamy. Rzeczywiście jest bardzo skromna, ale wyśmienita – dodaje Tatynana Vasylkivska , która przyjechała na forum z Ukrainy, ale jej rodzina ma korzenie w Krynicy. Tutaj też do dzisiaj mieszkają jej krewni.

Szymon Czerwiński jest twórcą warsztatów kulinarnych i uczestnikiem kursów w paryskich szkołach Le Cordon Bleu, Hotel Ritz Paris. Jest również pasjonatem kuchni i showmanem. Jego pokaz na Forum Ekonomicznym zgromadził wiele osób pragnących poznać tajniki kuchni łemkowskiej.

(MKA). fot. aut.

FE: Zero Waste czyli kuchnia łemkowska w nowej odsłonie. Tania i smaczna!

Pokaz kulinarnych umiejętności Szymona Czerwińskiego. Gotował smacznie, po łemkowsku!
Jeśli zauważyłeś błąd, zaznacz fragment tekstu zawierający ten błąd.
www.sadeczanin.info

Na zewnątrz coraz chłodniej. Jak oszczędnie palić w piecu i w dodatku tak, by spalać większość szkodliwych substancji? Radzi mistrz kominiarski Tomasz Szołdrowski






Dziękujemy za przesłanie błędu